Endodoncija

Endodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi liječenjem zubnih kanala, vađenjem pulpe ili korijena zuba, te prevencijom, dijagnosticiranjem i liječenjem anomalija unutar pulpe.

Zubna pulpa je supstanca smještena unutar zubnog kanala, a sastoji se od živaca, vezivnog tkiva i krvnih žila.
Zbog prodora karijesa u zubno tkivo i nepravovremenog odlaska stomatologu dolazi do infekcije pulpe bakterijama koje uzrokuju karijes. Infekcijom zahvaćena pulpa, prodorom toksina i bakterija od neizliječenog karijesa uzrokovat će upalu kosti i stvaranje granuloma.
Tretman liječenja takvog zuba sastoji se od odstranjivanja upaljene zubne pulpe i tkiva, proširivanjem i oblikovanjem kanala te ispiranjem inficiranog dentina kako bi se isti pripremio za punjenje posebnim biokompatibilnim materijalom za sprječavanje prodora bakterija do vrha korijena zuba.
Neki od simptoma koji su povezani s upalom živca: bol na zagriz, toplinu, hladno, oteklina, fistula ili iznenadna pulsirajuća bol.
Ako ste primijetili neke od prethodno navedenih simptoma, kontaktirajte nas s povjerenjem jer zahvaljujući visokokvalitetnoj opremi i stručnosti u postupku endodontskog tretiranja postižemo maksimalnu uspješnost u liječenju zuba.